SOCCA

Mūsų partneriai:

2017-04-28

Artėja: Iki Lietuvos čempionato starto lieka dvi savaitės

Lietuvos mažojo futbolo asociacija (LMFA) praėjusią žiemą pristatė naują turnyrą. Tai - Lietuvos minifutbolo čempionatas, kuris startuos gegužės 13 dieną. Intriguojantis, visą Lietuvą apimantis 12 komandų LMFA projektas po dviejų savaičių startuos Varėnoje, o per visą sezoną aplankys penkis skirtingus miestus. Lietuvos čempionatas pakeis anksčiau rengtas mažojo futbolo "Turo per Lietuvą" varžybas.

IDĖJA. Lietuvos čempionato projektą LMFA pateikė praėjusį lapkritį. Pirmiausiai jis pristatytos komandoms, kurios 2015-aisiais ir 2016-aisiais kovojo "Turo per Lietuvą" varžybose.

"Supratome, kad mažojo futbolo bendruomenei reikia kažko naujo, neatrasto. Komandoms reikėjo galimybės rungtyniauti ne tik savo apskričių varžybose, vienadieniuose turnyruose, tačiau ir visavertėse varžybose Lietuvos mastu. Joms norisi pajusti tikrų varžybų dvasią, sudėties formavimo, pasiruošimo ypatumus ir atstovauti savo miestui bei turėti tikslą laimėti", - teigė LMFA vykdantysis direktorius Kęstutis Bagonas.

Pasak jo, naujasis turnyras komandas skatins visą sezoną žaisti maksimaliai susikaupus ir pilna jėga, nes visi iškovoti taškai bus sumuojami. Tuo metu "Turo per Lietuvą" varžybose pakakdavo gerai pasirodyti viename ar dviejuose etapuose, kad užsitikrintum vietą finaliniame turnyre. Tad kitus etapus komandos arba praleisdavo, arba juose stokodavo motyvacijos.

SISTEMA. Pavasarį paaiškėjo, kad dėl pirmojo Lietuvos mažojo futbolo čempionato nugalėtojų titulo grumsis 12 komandų. Per sezoną jos po kartą susitiks tarpusavyje penkiuose etapuose skirtinguose Lietuvos miestuose, iš viso sužais po 11 rungtynių. Pirmuose keturiuose etapuose komandos žais po dvejas rungtynes, penktame - trejas. Nugalėtoja taps daugiausiai taškų surinkusi ekipa.

LOGO. LMFA čempionatas šiemet turės ir savo logotipą - žalios spalvos žaidžiančio futbolininko siluetą. Šį logotipą specialiai čempionatui sukūrė grafikos dizaineris Lukas Gimžauskas. Logotipas simbolizuoja Laisvę, grakštumą ir manevringumą. Laisva ir žaisminga linija atspindi, koks yra mažojo futbolo žaidimas.

AMBASADORIUS. Kiekviena save gerbianti lyga turi varžybų globėją ar ambasadorių. Pirmojo LMFA čempionato ambasadoriumi sutiko tapti garsus futbolininkas, dabar treneriu dirbantis Tomas Ražanauskas. Šis 41 metų žaidėjas puikiai žinomas futbolo bendruomenei, daugybę metų praleidęs užsienyje, tapęs Šveicarijos, Estijos ir Azerbaidžano lygų čempionu. Nacionalinėje rinktinėje T.Ražanauskas sužaidė 41 rungtynes ir pelnė 7 įvarčius, iš kurių vieną siuntė į garsiojo vokiečio Oliverio Kahno ginamus vartus.


SOSTINĖ. Iš 12 čempionate dalyvausiančių komandų lygiai trečdalis - keturios - priklauso sostinės regionui. Vilniečiams puikiai žinomos, MFL lyderėmis tapusios "El Dorado" ir "Eagle Team-Žibinto" komandos. Daug žadanti yra ir LMFA rinktinės trenerio Stanislovo Danisevčiaus vadovaujama "Riešės-Lindab" ekipa. Ketvirtasis vilniečių kolektyvas "Western Union Foundation" pernai žaidė tik trečiame MFL divizione, bet "Turo per Lietuvą" finalinėse varžybose sugebėjo patekti į ketvirtfinalį.

ŽEMAITIJA. Didžiausia LMFA čempionato komandų koncentracija susitelkusi Žemaitijos regione. Čia pirmiausiai reikėtų išskirti vieną pajėgiausių visos šalies minifutbolo komandų Klaipėdos "Suoliuką" ir Telšių "Futuramą" keičiančius "FK Telšius". Solidžios bus ir iš vietinės žaidėjų bendruomenės sudarytos "Šilalės", Mažeikių "Olimpo SC" bei Plungės "OSS" komandos.

VARĖNA. Pirmąjį LMFA čempionato etapą priima Varėna, tad šio miesto komandai pavadinimu "Merkys" teks išskirtinis dėmesys. "Merkys" jau ne vienus metus žinomas mėgėjiško futbolo bendruomenėje. Nuo Nepriklausomybės atkūrimo laikų gyvuojanti Varėnos futbolo komanda yra žaidusi I ir II lygose, šį sezoną rungtyniauja III lygos Alytaus apskrities pirmenybėse. Mažajame futbole varėniškiai taip pat ne naujokai, o pernai "Turo per Lietuvą" finaliniame etape pasiekė pusfinalį.

Šių metų turnyrui "Merkys" įregistravo ir kelis šalies II lygoje sėkmingai rungtyniavusius žaidėjus. Tai - Romas Kurec, Kęstutis Jančiauskas, Albertas Voskunovič. "Pas mus tikslas visuomet vienas - tapti čempionais. Ne visada tai pavyksta, bet kitų tikslų ir nekeliame", - pareiškė "Merkio" vadovas Dmitrijus Krupovič.

ŽVAIGŽDĖS. Praktiškai visos komandos turi futbolininkų, vienu ar kitu karjeros periodu žaidusių futbolą aukštame lygyje. O didžiausios žvaigždės susitelkusios Alytaus "Rese" komandoje. Čia yra tikri Alytaus futbolo mohikanai Saulius Laibinis ir Virginijus Miknevičius. "Rese" komandai koją pakišti gali nebent solidus amžiaus vidurkis - 41,85 metų.

FUTSAL. Mažasis futbolas ir salės futbolas tarpusavyje yra panašios ir giminingos šakos. Tą ne pirmus metus bando įrodyti 2016-aisiais į "Turo per Lietuvą" geriausių ketvertą patekusi Kauno "Arsenalo" komanda. Net 13 iš 14 žaidėjų, kurie su "Arsenalo" komanda žiemą žaidė Futsal A lygoje, įtraukta į komandos paraišką LMFA čempionatui. Tikriausiai būtų ir visi 14, tačiau Donatas Stulga atstovauja A lygoje žaidžiančiam "Kauno Žalgiriui" ir kovoti su mėgėjais negali.

ČEMPIONAI. Praėjusiais metais LMFA "Turo per Lietuvą" varžybose triumfavo "El Dorado" komanda. Finalo rungtynėse vilniečiai po baudinių serijos nugalėjo Telšių "Futuramos" ekipą.

Logiška būtų "El Dorado" laikyti ir šio sezono favorite, tačiau čempionų žaidimas kol kas stringa. Jie pralaimėjo MFL Supertaurės rungtynes, o lygos sezono starte per 3 turus surinko tik 4 taškus.

"Žaidimas kol kas netenkina. Prastai tvarkomės su kamuoliu, trūksta technikos įgūdžių. Bet tai yra todėl, kad per savaitę sužaisdavome tik vienas rungtynes. Dabar komandos nariai pradeda ir didžiojo futbolo sezoną, todėl turės ir praktikos, ir įgūdžių įgaus. Tikiuosi, kad žaidimas nuo šiol gerės", - sakė "El Dorado" kapitonas Martynas Rašinskas.

Debiutinio Lietuvos minifutbolo čempionato jis laukia su nekantrumu: "Net labiau, nei kassavaitinių MFL rungtynių. Susirinks kietos ir galingos komandos. Per dieną teks sužaisti dvejas aukšto lygio rungtynes, o tokiomis sąlygomis ir pamatysime, ko iš tiesų kiekvienas yra vertas. Tikslai? Patys aukščiausi. Jau planuojamos kėlionės į pirmą etapą detalės."


STARTAS. Pirmasis Lietuvos čempionato turas gegužės 13-ąją, šeštadienį, visą dieną šurmuliuos Varėnos stadione. Vidurdienį prasidėsiančiame renginyje kas valandą bus žaidžiama po dvejas rungtynes. Pirmuose dviejuose turuose susitiks: "Rese" - "Telšiai", "Riešė" - "Arsenalas", "Eagle Team-Žibintas" - "Olimpo SC", "Suoliukas" - "Western Union Foundation", "Merkys" - "Šilalė", "OSS" - "El Dorado"; "Olimpo SC" - "Telšiai", "Arsenalas" - "Rese", "Riešė" - "Western Union Foundation", "Šilalė" - "Eagle Team-Žibintas", "Merkys" - "OSS", "Suoliukas" - "El Dorado".

PRIZAI. Mažojo futbolo čempionato laimėtojai be nugalėtojų taurės taip pat gaus teisę rungtyniauti 2018-ųjų EMF Čempionų lygos turnyre ir 350 eurų paskatinimą. Antrąja vietą užėmusiai komandai atiteks 250 eurų, trečiąją - 150 eurų piniginiai prizai. Lietuvos mažojo futbolo asociacijos partnerė yra UAB "Tobis", garsėjanti prekiniais ženklais - autokosmetika "Turtle Wax" ir kokybiškais kvapais "Areon".


Turnyrinė lentelė

Turnyras:
Sezonas
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1FSK Radviliškis (Radviliškis)1413016822+4639
2FK Smūgis (Kaunas)1411217131+4035
3SC-FK Akmenė (Akmenė)148154832+1625
4FC Klaipeda City (Klaipėda)146264342+120
5FK Arsenalas (Kaunas)146174942+719
6FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)145273034-417
7FK Alytus (Alytus)1420122973-446
8FC Hegelmann Minifootball (Kaunas)141013870-623

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras:
Sezonas: 2023
Turas 14

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: 2023
FotoInformacija
Ignas Raštutis Komanda:FK Smūgis (Kaunas)
24 Varžybų:14
Taras Onufrak (išreg.) Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
11 Varžybų:7
Rokas Gedminas Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
10 Varžybų:8
Audrius Brokas Komanda:FK Smūgis (Kaunas)
9 Varžybų:10
Christianas Žilinskas Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
7 Varžybų:7
Laurynas Danielius Komanda:FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)
7 Varžybų:14
Klaudijus Bagočius Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
7 Varžybų:11
Artūras Mačys Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
7 Varžybų:14
Marius Baziulis Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
7 Varžybų:14
Lukas Sendžikas Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
6 Varžybų:4

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: 2023
FotoInformacija
Lukas Rimkus Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
0 3
Dmitrij Krupovič Komanda:FK Alytus (Alytus)
1 1
Rokas Krušnauskas * Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
1 1
Vaidotas Juškus Komanda:FC Klaipeda City (Klaipėda)
1 1
Rimvydas Karsokas * Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
1 1
Martynas Jurkūnas Komanda:FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)
0 2
Vaidotas Norkeliūnas * Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
0 2
Dalius Pinskas Komanda:FC Klaipeda City (Klaipėda)
0 2
Karolis Gečas Komanda:FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)
0 2
Artūras Mačys Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
0 2

Mūsų partneriai:

© Lietuvos mažojo futbolo asociacija