SOCCA

Mūsų partneriai:

2017-05-23

T.Ražanauskas: "Aikštelėje stebukladarių nebūna"

Lietuvos mažojo futbolo rinktinė keturių valstybių Baltijos taurės turnyre Rygoje užėmė 3 vietą, iškovodama vieną pergalę. Kaip ir tikėtasi, Baltijos taurę laimėjo Vokietijos mažojo futbolo rinktinė, EMF reitinge šiuo metu užimanti 4 vietą. Vokiečiai per trejas rungtynes surinko 7 taškus. To ir pakako galutiniam triumfui.

Statistika: Lietuva - Vokietija 1:3 (0:2); Estija - Latvija 4:4 (1:4), Lietuva - Latvija 0:2 (0:1); Vokietija - Estija 4:0 (1:0); Lietuva - Estija 6:1 (1:1); Latvija - Vokietija 1:1 (1:1).

Rikiuotė: Vokietija 7 tšk. (Įvarčiai - 8:2); Latvija 5 tšk. (Įvarčiai - 7:5); Lietuva 3 tšk. (Įvarčiai - 7:6); Estija 1 tšk. (Įvarčiai - 5:14).

Šis turnyras buvo išskirtinis tuo, kad Lietuvos rinktinės trenerio pareigose debiutavo Tomas Ražanauskas. Tiesa, prie komandos jis prisijungė tik antrąją varžybų dieną.

O pirmąją Lietuvos futbolininkai turnyrą pradėjo dvikova su Vokietijosrinktine. Žaisdami kiek susikaustę, lietuviai varžovams leido anksti įgyti solidų pranašumą - 2 min. įmušė Marvinas Fricke, o 10 min. - Finnas Hanke. Tik vėliau mūsiškiai įsidrąsino ir ėmė dažniau lankytis varžovų aikštės pusėje. Vokiečiai šiame mače gudravo, į atakas įjungdami ir vartininką Danielį Witeką, tačiau retkarčiais atsirasdavusio kiekybinio pranašumo varžovai išnaudoti nesugebėjo. Vis tik 22 min. trečiąjį įvartį pelnė Dominicas Reinoldas. Likus žaisti 5 min., Dominikas Stankevičius įmušė garbės įvartį, bet mūsiškiai pralaimėjo 1:3. "Manau, kad rungtynes pradėjome pernelyg gerbdami varžovus ir patys žaidėme labai atsargiai. Reikėjo kovoti kiečiau, - sakė Lietuvos rinktinės kapitonas Pavelas Smolkovas. - Vėliau susitvarkėme su startiniu jauduliu, atsakėme varžovams kieta kova mikrodvikovose. Vaizdas po pertraukos aikštėje buvo neblogas."

Lietuvos - Vokietijos rungtynės nuo 1:20 val.:


Antrąją turnyro dieną T.Ražanausko vadovaujama rinktinė pradėjo dvikova su Latvijos ekipa. Tai buvo lygių varžovų dvikova, kurioje labai svarbiu tapo latvių kapitono Ainaro Daudziešanio įvartis 17 min. Jis paspruko nuo gynėjų, ir gavęs perdavimą, vienu lietimu nukreipė kamuolį į vartus. Po pertraukos Lietuvos ekipos nariai daug jėgų skyrė bandymams išlyginti rezultatą, o prieš pat finalinį švilpuką praleido ir antrą įvartį. Atsainiai sužaidus gynėjams, vartininkas Andrius Baukys gelbėjo komandą, nukreipdamas kamuolį už galinės linijos. Po kampinio A.Baukys atrėmė dar vieną oponentų smūgį, bet pirmas prie kamuolio suskubęs Vsevolodas Černkinis galiausiai padėjo tašką - 2:0.

Lietuvos - Latvijos rungtynės nuo 2:13 val:


Paskutinė dvikova su Estijos rinktine turėjo lemti, kuriai komandai Baltijos taurės turnyre atiteks trečioji vieta. D.Stankevičius pirmasis atidarė įvarčių sąskaitą šiame mače, jau 7 min. išvesdamas lietuvius į priekį. Tačiau 14 min. Andrejus Skromnovas rezultatą išlygino. Vis dėlto, lietuviai išsaugojo daugiau jėgų ir antroje antro kėlinio dalyje vienas po kito pasipylė jų įvarčiai. Du kartus pasižymėjo Albertas Voskunovičius (27 ir 40 min.), po kartą - Pavelas Smolkovas (30 min.) ir Aivydas Ruškys (36 min.), o pakrikusius estus pribaigė D.Stankevičius (40 min.). Užtikrinta ir abejonių nekėlusi Lietuvos rinktinės pergalė 6:1.

Kalbėdamas apie pasirodymą Baltijos taurės varžybose T.Ražanauskassakė: "Turėtume šią patirtį vertinti teigiamai. Nebuvo lengva, nes žaidėjams teko daug rungtynių, kai kurie dar atstovavo ir klubams. Todėl per dieną žaisti 3-4 kartus tvyrant karščiui ne taip paprasta."

- Trečiose rungtynėse su Estijos rinktine nugalėjome 6:1, o įvarčiai pabiro paskutinėmis minutėmis. Tai rodo, kad mūsų žaidėjai išsaugojo daugiau jėgų?

- Manau, kad estai savo jėgas iššvaistė rungtynėse prieš Vokietijos komandą. Bet ir mes sužaidėme labai gerai, nors buvo nelengva - žaidėjai iškrito dėl traumų ir antrame kėlinyje liko tik vienas keitimas. Tačiau sėkmingai rotavome sudėtį ir keitėmės, vyrai šaunuoliai - rado savyje papildomų jėgų bei visiškai pelnytai nugalėjo. Vis tik manau, kad rungtynėse prieš estus visus klausimus galėjome ir turėjome išspręsti dar per pirmą kėlinį.

- Minėjote, kad pralaimėjimą Latvijos rinktinei nulėmė klaidos...

- Taip. Rungtynės buvo apylygės, abi komandos vertos viena kitos. Bet futbolas susideda iš klaidų. Šį kartą klydome mes ir tai neleido pasiekti palankaus rezultato. Antrą įvartį praleidome, kai varžovams suteikėme galimybę kelis sykius kartoti savo smūgius. Tas pats buvo ir po kampinio, kol galiausiai latviai įmušė. Nuovargis darė savo, bet viską "nurašyti" dėl jo negalima. Kai neišmuši kamuolio nuo savų vartų - tai yra koncentracijos stoka. Jos lemiamu metu pritrūko.

Pirmose rungtynėse prieš Vokietiją komandai padėti negalėjau, tačiau vaikinai sužaidė neblogai. Aikštelėje stebukladarių nėra. Latviai puikiai pademonstravo, kad prieš vokiečius galima žaisti. Vokietijos komandos privalumas buvo geresnis susižaidimas. Jie tam skiria daug dėmesio, nes rimtai rengiasi Europos čempionatui.

- Ar ilgai svarstėte, sulaukęs kvietimo treniruoti mažojo futbolo rinktinę?

- Tikrai nebuvo daug svarstymų, sutikau padėti jai, kai tik galėsiu ir turėsiu laiko. Tai draugiškumo ženklas, nes esame pažįstami su rinktinės vadovais. Be to, šis darbas neatims daug laiko, juk nebūsiu prisirišęs prie komandos ištisus metus.

- Nebuvo sunku nuo didžiojo futbolo persiorientuoti prie mažojo?

- Žinoma, skiriasi ir žaidimo specifika, ir futbolininkų skaičius, jau nekalbant apie aikštės matmenis. Susigaudyti situacijoje ir perprasti šią sistemą reikia laiko, tačiau viskas išsprendžiama. Kam stengtis išradinėti dviratį, jei jis jau išrastas. Rygoje buvo smagu - geras turnyras su geromis komandomis, įgijome patirties.

- Dirbate ir su "Žalgirio" merginų komanda, tai taip pat įdomi patirtis?

- Šiuo metu padedu ir vaikų komandoms. O su merginomis dirbti įdomu. Futbolas ir treniruočių metodika ta pati, tik žaidėjų fizinės galimybės skiriasi. Čia ir psichologiniai niuansai kitokie. Bet patirtis taip pat naudinga.

- Tikriausiai jus dar pamatysime ir prie vyrų komandų vairo?

- Taip, palaipsniui sieksiu sugrįžti į didįjį futbolą. Kaip tik birželį įgysiu UEFA PRO trenerio licenciją, tuomet ir matysime. Tikiuosi sulaukti pasiūlymų. Nesvarbu ar tai būtų kvietimas dirbti vyriausiuoju treneriu, ar jo asistentu - juos svarstyčiau. Svarbu, kad pasiūlymas būtų perspektyvus, iš komandos, kuri kelia aukštus tikslus. Man, kaip treneriui, dar reikia daug mokytis ir tobulėti, nes kol kas šiame karjeros etape žengiu tik pirmuosius žingsnius.

Turnyrinė lentelė

Turnyras:
Sezonas
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1Lietuva211010+14
2Estija210121+13
3Latvija201102-21

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras:
Sezonas: Alytus 2018
Turas 3
DataŠeimininkaiRSvečiai
2018-08-04Lietuva0:0Latvija

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: Alytus 2018
FotoInformacija
Andrei Mitjunov Komanda:Estija
1 Varžybų:2
Paulius Sakalis Komanda:Lietuva
1 Varžybų:2
Henry Niinlaub Komanda:Estija
1 Varžybų:2

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: Alytus 2018
FotoInformacija
Henry Niinlaub Komanda:Estija
0 2
Ainars Daudziešans Komanda:Latvija
1 0
Eduard Tšurkin Komanda:Estija
1 0
Valentin Baranovskij Komanda:Lietuva
0 1
Edvinas Dubavičius Komanda:Lietuva
0 1
Janis Pakalns Komanda:Latvija
0 1

Mūsų partneriai:

© Lietuvos mažojo futbolo asociacija