SOCCA

Mūsų partneriai:

2021-10-29

2021 m. Lietuvos mažojo futbolo čempionato ir ne tik akcentai

Jau praėjo beveik du mėnesiai nuo 2021 metų Lietuvos mažojo futbolo čempionato pabaigos. Čempionato, kuriame dalyvavo aštuonios ekipos iš visos Lietuvos. Čempionato, kuriame nugalėtojas paaiškėjo tik paskutinio etapo metu. Čempionato, kuriame pirmą kartą istorijoje triumfavo debiutantai.

Norisi dar kartą prisiminti pagrindinius jubiliejinio, penktojo Lietuvos mažojo futbolo čempionato akcentus ir tai, kas apskritai įvyko šiais metais mažojo futbolo kontekste. O įvyko tikrai daug!

2021 m. Lietuvos mažojo futbolo čempionato turnyrinė lentelė:

Vieta Komanda Varžybos Pergalės Lygiosios Pralaimėjimai Įmušta Praleista Skirtumas Taškai
1 FC Klaipeda City (Klaipėda) 14 12 0 2 53 22 +31 36
2 FC Hegelmann Minifootball (Kaunas) 14 11 1 2 65 18 +47 34
3 FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas) 14 11 0 3 64 24 +40 33
4 FK Arsenalas (Kaunas) 14 9 0 5 50 32 +18 27
5 KKSC Prienai (Prienai) 14 3 2 9 28 68 -40 11
6 SC-FK Akmenė (Akmenė) 14 2 2 10 19 54 -35 8
7 FK Merkys (Varėna) 14 2 2 10 42 60 -18 8
8 FK Ekranas (Panevėžys) 14 2 1 11 27 70 -43 7


Debiutantų (ne)sėkmė. FC „Klaipėda City“ triumfą Lietuvos mažojo futbolo čempionate galime vadinti debiutantų sėkme, bet kas sekė jų pasirodymą, puikiausiai supranta, kad čempionato debiutantai buvo verti kelti pirmosios vietos taurę į viršų.

Komandinė dvasia, juodas ir sunkus darbas aikštėje davė savo. Galbūt kai kurios komandos naujokų pirmajame rate neįvertino, o „Klaipėda City“ tuo pasinaudojo ir laimėjo visas pirmojo rato rungtynes. Pirmąjį kluptelėjimą klaipėdiečiai patyrė antrojo rato pradžioje prieš „Hegelmann Minifootball“. Šis pralaimėjimas sugrąžino intrigą į čempionatą, o jį tęsėsi iki pirmųjų paskutinio etapo rungtynių. Jų metu „Klaipėda City“ įrodė savo pranašumą, 3:1 nukovė Jurbarko „Imsrę“ ir tapo naujaisiais Lietuvos mažojo futbolo čempionato nugalėtojais. Antrąjį sezono pralaimėjimą „Klaipėda City“ patyrė jau nieko nelemiančiose paskutinėse sezono rungtynėse prieš Kauno „Arsenalą“, bet tai šypsenų iš komandos veidų tikrai nepašalino, o oranžiniuose dūmuose paskendęs Varėnos stadionas dar ilgai išliks mūsų atmintyje.

O kalbant apie kitus čempionatu debiutantus – Panevėžio „Ekraną“, tai jiems sezonas mažojo futbolo aikštėje buvo priešingas nei „Klaipėda City“ ekipai. „Ekranas“ per 14 rungtynių surinko tik 7 taškus ir liko paskutinėje vietoje, bet komandą ir jos vadovą Tomą Malinauską galime pasveikinti laimėjus II-ąją Lietuvos lygą didžiojo futbolo fronte.

Vėl tie patys. Nors šiais metais turime naujus čempionus, bet antroje ir trečioje vietoje matome vėl tuos pačius veidus. Antrą kartą iš eilės sidabro medalius iškovojo Kauno rajono „Hegelmann Minifootball“, o bronza atiteko Jurbarko „Imsrei“. Komandas skiria vos taškas, o prieš paskutinį Varėnos etapą mažai kas galėjo pagalvoti, kad būtent tokią komandų rokiruotę matysime pasibaigus čempionatui. Prieš Varėnos etapą „Imsrė“ rikiavosi antroje vietoje, bet turėjo tiek pat taškų kaip „Klaipėda City“ ir turėjo visus šansus tapti čempionais. Visgi, svarbiausiose čempionato rungtynėse jie 1:3 nusileido klaipėdiečiams, o šis pralaimėjimas jiems ne tik sutrukdė iškovoti auksą, bet ir nustūmė į trečią vietą. Tuo pasinaudojęs „Hegelmann Minifootball“ laimėjo savo paskutinio etapo rungtynes ir galiausiai vėl pasidabino sidabru. Tiek „Hegelmann Minifootball“, tiek „Imsrė“ nebuvo nusivylę dėl savo sezono ir pabrėžė, kad dar turi kur augti ir kovoti dėl išsvajotojo čempionų titulo. Tą jie padaryti galės jau kitais metais!



Nukarūnuoti. 2020 metų LMFČ čempionai Kauno „Arsenalas“ oficialiai nukarūnuoti buvo prieš pat rudens pradžią, bet tokio scenarijaus jau buvo galima tikėtis. Sezono pradžia „Arsenalui“ nebuvo gera ir komanda išbarstė daug taškų. Tik tobulai sužaisti du ilgieji etapai leido komandai sugrįžti į kovą dėl medalių, bet jau visi žinojo, kad „Arsenalui“ apginti čempionų titulą bus labai sunku. Galiausiai taip ir nutiko. Rugpjūčio mėnesio pabaigoje „Arsenalas“ pralaimėjo Kauno derbį prieš „Hegelmann Minifootball“, o po to nusileido ir „Imsrės“ komandai. Šie pralaimėjimai lėmė, kad likus dar vienam etapui, „Arsenalas“ negalėjo nei pakilti aukščiau, nei nukristi žemiau ketvirtosios vietos. Čempionai liko be medalių, o sezono pradžioje išbarstyti taškai padarė tokią žalą, kurios ištaisyti jiems jau nepavyko.


Atskirtis. Kauno „Arsenalas“, nors ir užėmė ketvirtą vietą, bet per daug nuo pirmaujančių komandų neatsiliko. Nuo trečiosios vietos juos skyrė 6 taškai, o nuo čempionų – 9 taškai. Tačiau aiški atskirtis matosi tarp pirmojo ir antrojo ketverto. Čempionato komandos gan aiškiai susiskirstė pagal savo pajėgumus ir tai visiškai atspindi turnyrinė lentelė. Penktą ir aštuntą vietas skiria vos 4 taškai, bet penktą ir ketvirtą vietas skiria jau 16 taškų. Skirtumas akivaizdus, bet tai patį čempionato padarė dar įdomesnį – nuožmi kova vyko ne tik turnyrinės lentelės viršuje, bet ir apačioje, kur galutinės pozicijos taip pat paaiškėjo tik po paskutiniojo etapo. Jį puikiai sužaidę KKSC „Prienai“ laimėjo abejas savo rungtynes ir su 11 taškų šoktelėjo iš paskutinės į penktąją vietą. Taip „Ekranas“ su 7 taškais buvo nustumtas į aštuntą vietą, o FK „Akmenė“ ir Varėnos „Merkys“ su 8 taškais atitinkamai liko šeštoje ir septintoje vietose.

Individualūs apdovanojimai. Po čempionato finišo bei taurių ir medalių įteikimo, komandų prizininkių dar laukė šventinė vakarienė, kurios metu Lietuvos mažojo futbolo čempionato organizatoriai įteikė ir individualius apdovanojimus. Geriausiu čempionato žaidėju buvo išrinktas „Klaipėda City“ komandos kapitonas Justas Adamas. „Klaipėda City“ vadovas Sergejus Jakovlevas buvo išrinktas geriausiu komandos vadovu. Tuo metu „Hegelmann Minifootball“ komandos puolėjas Paulius Sirotavičius su 20 įvarčių per 14 rungtynių tapo rezultatyviausiu čempionato žaidėju. „Hegelmann Minifootball“ ekipai atiteko ir šauniausios socialinės komunikacijos apdovanojimas.

Skaičiai. 2021 metų Lietuvos mažojo futbolo čempionate buvo įmušta net 348 įvarčiai per 56 rungtynes, o tai yra net po 6,2 įvarčio per rungtynes. Įdomu ir tai, kad dešimt rezultatyviausių čempionato žaidėjų kartu sudėjus pelnė daugiau nei trečdalį visų čempionato įvarčių – net 124. Čempionato metu iš viso buvo parodytos tik 3 raudonos kortelės, tad komandų drausme galime pasidžiaugti, bet jos drausmingos tikriausiai buvo ne veltui – juk po raudonos kortelės net dešimt minučių tenka žaisti mažumoje, o mažajame futbole vieno žmogaus skirtumas yra milžiniškas.

Gražiausi įvarčiai. Kaip matome iš statistikos aukščiau, įvarčių šiais metais buvo įmušta labai daug, o nemažą dalį jų pavyko užfiksuoti naująja VEO kamera. Jos dėka kiekvieną etapą galėjome sudaryti gražiausių įvarčių penketuką, o pasibaigus sezonui ir atlikus jūsų balsų skaičiavimus, sudėliojome gražiausių sezono įvarčių dešimtuką. Karolio Kereišos įvartis kulnu – tikras gražuolis, tad siūlome pasižiūrėti tą ir kitus gražiausius sezono įvarčius!


Čempionų lyga. 2021 metų Lietuvos mažojo futbolo čempionai „Klaipėda City“ su čempionų titulu sulaukė ir dar vienos privilegijos – varžytis kitais metais Slovėnijoje vyksiančiame Socca Čempionų lygos turnyre ir taip atstovauti Lietuvai. Tokios progos „Klaipėda City“ praleisti nenori, o pasiruošimas kito rudenio turnyrui galima sakyti vyksta jau ir dabar. „Klaipėda City“ jau debiutavo Futsal A lygoje ir čia žais šį sezoną, o mes jų lauksime kitų metų Lietuvos mažojo futbolo čempionate bei jau dabar linkime kuo didžiausios sėkmės ne tik Lietuvos futsalo pirmenybėse, bet ir Socca Čempionų lygoje!

Teisėjai. Penktojo Lietuvos mažojo futbolo čempionato proga Lietuvos mažojo futbolo asociacija pasirūpino, kad kiekviename čempionato etape dirbtų vienas geriausių Lietuvos teisėjų – Gediminas Mažeika. Šio buvusio FIFA kategorijos teisėjo vien būvimas aikštėje pakėlė komandų žaidimo lygį ir moralę, bet ir pats G.Mažeikos teisėjavimas suvaldydavo visas aistras ir niekam nekėlė abejonių.


Įdomu ir tai, kad būtent jubiliejinio Lietuvos mažojo futbolo čempionato metu turėjome ir dar vieną naujieną teisėjų sferoje. Pirmą kartą Lietuvos mažojo futbolo čempionate teisėjavo moteris – tai Jurgita Lėja Mačikunytė. Visus vyrus lyg ant ausų pastačiusi arbitrė puikiai atliko savo darbą Naujosios Akmenės etapo metu ir taip pat papuošė čempionatą naujomis spalvomis.

Deividas ir Draugai. Dar vienas gražus jubiliejinio čempionato akcentas – Lietuvos mažojo futbolo ambasadoriaus Deivido Šembero ir jo surinktos komandos, kurioje buvome galima išvysti Deividą Česnauskį, Andrių Veličką, Andrių Skerlą, Gediminą Vičių, Valdą Ivanauską, Tomą Ražanauską, Arūną Klimavičių ir kitus žinomus Lietuvos futbolininkus. Šios futbolo legendos sužaidė draugiškas rungtynes su Prienų komanda čempionato atidarymo dieną ir dar vieną draugišką akistatą turėjo Lietuvos mažojo futbolo čempionato paskutiniojo etapo dieną Varėnoje. Užsienio praktika pasinaudojusi Lietuvos mažojo futbolo asociacija sukūrė gražią šventę ir suteikė progą dar kartą pamatyti legendinius Lietuvos futbolininkus aikštėje, o kai kuriuos iš jų ir netradicinėje pozicijoje, pavyzdžiui Valdas Ivanauskas stovėjo vartuose! Šios draugiškos futbolo rungtynės bei pirmasis ir paskutinis čempionato etapai buvo transliuojami tiesiogiai, tad mažuoju futbolo mėgautis galėjo visa Lietuva!


Miestai. Tradiciškai, Lietuvos mažojo futbolo čempionatas vyksta ne viename mieste. Šiais metais mažojo futbolo batalijos vyko keturiuose miestuose – Jurbarke, Naujojoje Akmenėje, Varėnoje ir Prienuose. Paskutiniuose dvejuose vyko net po du čempionato etapus, todėl labai džiaugiamės šių miestų pagalba ir tuo pačiu proga visoms komandoms pakeliauti po Lietuvą. Miestai pasiruošė puikiai ir sudarė idealias sąlygas vykti čempionatui, tad dar kartą jiems tariame didelį AČIŪ!

Taurė. Be Lietuvos mažojo futbolo čempionato, šiais metais buvo ir dar viena naujovė – tai Lietuvos mažojo futbolo Taurės turnyras, vykęs Lietuvos mažojo futbolo čempionato pertraukos metu. Šio turnyro debiutas įvyko gražiajame Birštono mieste, o pirmąją Lietuvos mažojo futbolo Taurę iškovojo ir savo trofėjų lentyna nauju titulu papildė Vilniaus „El Dorado“ ekipa. Taurės turnyro pirmasis blynas neprisvilo, o nuo kitų metų Taurės turnyru planuojama atidaryti mažojo futbolo sezoną ir jį surengti prieš Lietuvos mažojo futbolo čempionato pradžią.


Laisvalaikio lyga. Vykdant Lietuvos mažojo futbolo čempionatą, Lietuvos mažojo futbolo asociacija surengė dar vieną aktyvaciją – tapo pasaulinės franšizės „Leisure Leagues“ dalimi ir šį prekinį ženklą bei mažojo futbolo platformą atnešė į Lietuvą. Iki šios akimirkos mažojo futbolo festivaliai jau įvyko Naujojoje Akmenėje, Telšiuose, Prienuose ir Varėnoje, o „Laisvalaikio lygos“ buvo įkurtos ne tik šiuose miestuose, bet ir netoli Vilniaus esančioje Paberžėje. Panašu, kad po truputį mažasis futbolas užkariaus Lietuvą, o kitais metais festivalių ir pačių lygų bus dar daugiau!


Turnyrinė lentelė

Turnyras:
Sezonas
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1FSK Radviliškis (Radviliškis)1413016822+4639
2FK Smūgis (Kaunas)1411217131+4035
3SC-FK Akmenė (Akmenė)148154832+1625
4FC Klaipeda City (Klaipėda)146264342+120
5FK Arsenalas (Kaunas)146174942+719
6FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)145273034-417
7FK Alytus (Alytus)1420122973-446
8FC Hegelmann Minifootball (Kaunas)141013870-623

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras:
Sezonas: 2023
Turas 14

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: 2023
FotoInformacija
Ignas Raštutis Komanda:FK Smūgis (Kaunas)
24 Varžybų:14
Taras Onufrak (išreg.) Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
11 Varžybų:7
Rokas Gedminas Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
10 Varžybų:8
Audrius Brokas Komanda:FK Smūgis (Kaunas)
9 Varžybų:10
Christianas Žilinskas Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
7 Varžybų:7
Klaudijus Bagočius Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
7 Varžybų:11
Laurynas Danielius Komanda:FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)
7 Varžybų:14
Marius Baziulis Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
7 Varžybų:14
Artūras Mačys Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
7 Varžybų:14
Lukas Sendžikas Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
6 Varžybų:4

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: 2023
FotoInformacija
Lukas Rimkus Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
0 3
Dmitrij Krupovič Komanda:FK Alytus (Alytus)
1 1
Rokas Krušnauskas * Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
1 1
Vaidotas Juškus Komanda:FC Klaipeda City (Klaipėda)
1 1
Rimvydas Karsokas * Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
1 1
Karolis Gečas Komanda:FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)
0 2
Artūras Mačys Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
0 2
Karolis Vasiliauskas Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
0 2
Martynas Jurkūnas Komanda:FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)
0 2
Vaidotas Norkeliūnas * Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
0 2

Mūsų partneriai:

© Lietuvos mažojo futbolo asociacija