SOCCA

Mūsų partneriai:

2022-12-31

2022-ieji – kokie jie buvo Lietuvos mažajam futbolui?

Skaičiuojant paskutines 2022 metų valandas ir laukiant 2023 metų pradžios, Lietuvos mažojo futbolo asociacija norėtų apžvelgti visus šiuos metus ir išskirti svarbiausius šių metų mažojo futbolo įvykius.

Tradiciškai metų pradžia mažajame futbole – pasiruošimų metas. Asociacija dėliojosi metų tikslus, sprendė čempionato ir taurės klausimus bei ruošėsi tarptautiniams turnyrams. Kaip dabar galime sakyti, rimtas pasiruošimas davė vaisių tiek Lietuvoje, tiek ir tarptautinėje erdvėje.

Vasario 16. Pirmuoju 2022 metų mažojo futbolo akcentu tapo jau tradicinis Mažojo futbolo labdaros turnyras, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimui paminėti. Šiais metais vasario 16 dieną į Fanų stadioną susirinko 11 komandų, nusiteikusių įprasminti 104-ąsias Lietuvos valstybės atkūrimo metines futbolo kovomis. Po gražių ir prasmingų rungtynių šiame labdaros turnyre triumfavo Kauno „Hegelmann Minifootball“ ekipa, kuri finale 1:0 nugalėjo FK „Alytį“. Kaip paaiškėjo vėliau, taip „Hegelmann Minifootball“ padėjo tvirtus pamatus savo sėkmingiems metams.


Taurė. Antrasis 2022 metų mažojo futbolo akcentas – tai Lietuvos mažojo futbolo „Arimex“ taurės turnyras. Dėl šio trofėjaus Prienuose susirėmė aštuonios komandos, o savo laimės paukštę pagavo Kauno „Arsenalas“. Grupėje antri likę kauniečiai pusfinalyje po bulitų serijos įveikė Vilniaus „El Dorado“, o finale, du kartus atsilikdami, išlygino rezultatą prieš „Hegelmann Minifootball“ klubą ir vėl viską nuvedė į bulitų seriją. Joje „Arsenalas“ ir vėl neklydo bei iškovojo ne tik „Arimex“ mažojo futbolo taurę, o taip pat gavo galimybę atstovauti Lietuvai Socca mažojo futbolo Čempionų lygoje.


Čempionatas. Šeštasis Lietuvos mažojo futbolo čempionatas pritraukė 7 komandas varžytis dėl stipriausios Lietuvos mažojo futbolo komandos vardo – tai darė komandos iš Kauno, Prienų, Naujosios Akmenės, Varėnos, Klaipėdos ir Jurbarko, o joms visoms teisėjavo garsusis buvęs FIFA arbitras Gediminas Mažeika, kuriam talkino labai gerbiamas Vilniaus teisėjas Artiom Gutovskij.

Šiais metais į lenktynes dėl čempionų vardo labiausiai įsitraukė dvi ekipos – Kauno „Hegelmann Minifootball“ ir Jurbarko „Imsrė“. Viskas susiklostė taip, kad nugalėtojas paaiškėjo jau tik paskutiniame etape, kuriame galiausiai triumfavo „Hegelmann Minifootball“ komanda, pirmą kartą savo istorijoje iškovojusi aukso medalius. 30 taškų surinkusi ekipa tik 3 taškais aplenkė Jurbarko „Imsrę“, kuriai tai taip pat buvo aukščiausias pasiekimas komandos istorijoje.


Jei dėl aukso buvo dvejų žirgų lenktynės, tai dėl trečiosios vietos iki pat pabaigos kovojo net trys komandos – SC-FK „Akmenė“, Varėnos „Merkys“ ir Kauno „Arsenalas“. Būtent pastarajai komandai galiausiai pavyko užlipti ant bronzinio laiptelio, surenkant 22 taškus ir taip pat 3 taškais aplenkiant artimiausius persekiotojus „Merkį“, kuris savo gretose turėjo rezultatyviausią čempionato žaidėją – Nikita Juščenko, per dešimt rungtynių pelniusį 16 įvarčių.

Verta paminėti, kad praėjusių metų čempionų „Klaipėda City“ titulo gynyba nebuvo sėkminga – komanda dėl traumų vis nesurinkdavo pajėgiausios sudėties ir galiausiai su 6 taškais finišavo šeštoje vietoje.

Kad ir kaip susiklostė 2022 metų čempionatas komandoms, viskas galiausiai buvo vainikuota puikia apdovanojimų ceremonija, fejerverkų salve ir smagiu pasisėdėjimu Varėnos kavinėje – picerijoje „Fortūna“.

Išskirsime, kad 2022 metų Lietuvos mažojo futbolo čempionate buvo įmušti 274 įvarčiai per 42 rungtynes, o tai yra po 6,5 įvarčio per rungtynes – 0,3 įvarčio daugiau nei 2021-aisiais. Kaip ir praėjusiais metais, čempionato metu iš viso buvo parodytos tik 3 raudonos kortelės, tad komandų drausme galime pasidžiaugti.

Čempionų lyga. 2022 metai tapo rekordinei, žvelgiant į Socca mažojo futbolo Čempionų lygą. Pirmą kartą Lietuvai šiame tarptautiniame turnyre atstovavo net trys komandos – praėjusių metų čempionai „Klaipėda City“, šių metų čempionai „Hegelmann Minifootball“ ir taurės laimėtojai Kauno „Arsenalas“.

Iš trijų Lietuvos ekipų tik vienai pavyko įveikti grupių etapą ir patekti į turnyro aštuntfinalį – tai patirties šiame turnyre jau turėjęs Kauno „Arsenalas“.

Grupių etape „Arsenalas“ pirmąsias rungtynes 0:3 pralaimėjo Lodzės „Dzbany“ klubui, o antrose rungtynėse 1:2 nusileido Gruzijos „Georgian Bar Association” ekipai. Visgi, lemiamos „Arsenalo“ rungtynės buvo trečiosios. Jose „Arsenalas“ 4:2 palaužė „Turkiye Sigorta” komandą iš Turkijos. Ketvirtąjį įvartį „Arsenalas“ pelnė jau per pridėtą rungtynių laiką, bet tas įvartis ir pergalė leido „Arsenalui“ savo grupėje užimti antrą vietą.

Į aštuntfinalį žengęs „Arsenalas“, kurį garsiai palaikė kitos dvi – „Hegelmann Minifootball“ ir „Klaipėda City“ – Lietuvos komandos, šiame etape susitiko su vietos „Ekosen Kapela“ ekipa. Savų žiūrovų palaikoma Slovėnijos ekipa buvo visa galva pranašesnė ir Lietuvos atstovus nugalėjo rezultatu 7:1.

Kaip paaiškėjo vėliau, „Arsenalas“ pralaimėjo turnyro nugalėtojams. NK „Ekosen Kapela“ komanda nužygiavo iki pat finalo, kuriame po bulitų (baudinių) serijos palaužė „DXC. Technology“ ekipą iš Bulgarijos.

Tuo metu kiti du Lietuvos atstovai savo pasirodymą baigė grupių etape. Pirmąsias rungtynes net 4:0 prieš Dublino „Blue Boys“ laimėjusi „Klaipėda City“ komanda po to pralaimėjo likusias tris grupės etapo rungtynes. Iš pradžių klaipėdiečiai po įtemptos kovos 1:2 nusileido Kroatijos „Restoran Nada Vukovar” klubui, o po to net 0:7 nusileido vietos Mariboro „Ekosen“ ekipai. Paskutinėse grupės etapo rungtynėse „Klaipėda City“ 3:5 pralaimėjo Graikijos „Amigos“ klubui ir galiausiai su 3 taškais užėmė priešpaskutinę vietą savo grupėje.

„Hegelmann“ komandai turnyras prasidėjo 1:3 pralaimėjimu „DXC. Technology” ekipai, o ji, kaip vėliau paaiškėjo, pasiekė turnyro finalą ir užėmė antrą vietą. Antrose savo rungtynėse „Hegelmann Minifootball“ iškovojo vienintelį savo tašką, kuomet su Kazachstano „Qaisar Plaza” klubu sužaidė lygiosiomis 1:1.

Lemiamose grupės rungtynėse „Hegelmann Minifootball“ metė rimtą iššūkį, bet galiausiai 3:5 pralaimėjo „Kapela Weselna” komandai iš Lenkijos.

Pasaulio čempionatas. 2022 metų Socca mažojo futbolo pasaulio čempionatas ilgą laiką buvo apgaubtas paslapties šydų. Iš pradžių prestižinis mažojo futbolo turnyras turėjo vykti balandžio mėnesį Meksikoje, po to jis buvo perkeltas į birželį, o galiausiai buvo pastumtas į rugsėjo mėnesį ir iš Meksikos perkeltas į Vengrijos sostinę Budapeštą.

Tokie pokyčiai turėjo įtakos ne tik Lietuvos mažojo futbolo rinktinės sudėčiai, bet ir treneriui. Iš pradžių rinktinę treniravo Futbolotreneris.lt vienas iš įkūrėjų Robertas Šuškevič, bet galutinai pasikeitus čempionato datai, Robertas nebegalėjo tęsti savo darbo, tad į rinktinės trenerio pareigas buvo paskirtas buvęs garsus Lietuvos futbolininkas ir šiuo metu Vilkaviškio „Bruklino“ futsal komandą treniruojantis Mindaugas Grigalevičius, o jo asistentu – Giedrius Brazaitis.

Lietuvos mažojo futbolo rinktinės sudėtis 2022 m. Socca Pasaulio čempionatui

Vartininkai: Titas Vitkauskas (Nr. 1), Mantas Šumskis (Nr. 77).

Gynėjai: Deividas Gineitis (Nr. 2), Marius Linkevičius (Nr. 8), Matas Venslauskas (Nr. 4), Mindaugas Zlatkus (Nr. 9).

Saugai: Matas Radžiukynas (Nr. 5), Arnas Levonauskas (Nr. 3), Augustas Trinkūnas (Nr. 11).

Puolėjai: Laurynas Danielius (Nr. 7), Paulius Sirotavičius (Nr. 10).

Treneriai: Mindaugas Grigalevičius (vyriausiasis treneris), Giedrius Brazaitis (trenerio asistentas).


Tačiau pokyčiai komandinei dvasiai įtakos neturėjo. Pasaulio pirmenybes Lietuva pradėjo įspūdinga pergale prieš Maroką, kurį sutriuškino net 9:0. Tai buvo rekordinė Lietuvos mažojo futbolo rinktinės pergalė tarptautiniuose turnyruose.

Kitose rungtynėse Lietuva tęsė puikiai pradėtą darbą ir 3:1 palaužė Kosta Rikos futbolininkus, bet po to atėjo sunkiausių išbandymų metas, kurių išlaikyti nepavyko. Po atkaklios ir apylygės kovos Lietuva 1:4 pralaimėjo trečiąsias rungtynes Slovėnijos rinktinei, o paskutinėse grupių etapo rungtynėse tokiu pačiu rezultatu nusileido Lenkijai. Visgi, verta paminėti, kad Lietuva tapo pirmąja ir vienintele šalimi, kuri grupių etape įmušė įvartį į lenkų vartus.

Po šio pralaimėjimo Lietuvos mažojo futbolo rinktinė su 6 taškais savo grupėje liko trečia ir užbaigė pasirodymą pasaulio čempionate, kurį po to stebėjo iš tribūnų.

O iš jų pavyko pamatyti ne tik puikų mūsų grupės Lenkijos rinktinės pasirodymą, vainikuotą trečiąją vietą, bet ir nuostabų Brazilijos rinktinės triumfą, kuri finale palaužė Kazachstano žaidėjus.

Šis čempionatas buvo ypatingas ir tuo, jog LMFA delegacija apsilankė Lietuvos ambasadoje Budapešte. Šauniame valandos trukmės pokalbyje su Ambasadoriumi p. Vytautu Pinkumi diskutuota ne tik apie mažąjį futbolą, tačiau ir Vengrijos kultūrines bei kulinarines subtilybes. Ambasadoriui dovanų įteiktas futbolo kamuolys su Lietuvos mažojo futbolo Ambasadoriaus Deivido Šembero parašu.


Reitingas. Pasibaigus Socca mažojo futbolo pasaulio čempionatui, Lietuvos mažojo futbolo rinktinė sužinojo savo naująją reitingo vietą mažojo futbolo rinktinių kontekste ir simboliška, kad 2022 metus užbaigsime 22-oje vietoje.

Naujieji pasaulio čempionai brazilai rikiuojasi 2-oje reitingo vietoje, o pirmoje vietoje įsitaisė vienoje grupėje su Lietuva žaidusi Lenkija. Lenkai per paskutinius tris pasaulio čempionatus du kartus iškovojo sidabrą ir kartą – bronzą, tad įvertinus visus šiuos rezultatus, Lenkija ir pakilo į pirmą reitingo vietą. Trečioje reitingo vietoje liko Vokietija, o ketvirtoje – Kazachstanas.

MFL. Kalbant apie šiuos metus, negalime praleisti Vilniaus MFL pirmenybių ir kitų MFL turnyrų. Iki pat rugsėjo mėnesio pabaigos vykusiose MFL lygos A diviziono varžybose aukso medalius po metų pertraukos susigrąžino „El Dorado“ ekipa, kuri net 9 taškais aplenkė praėjusių metų čempionus „Eagle Team – Green Town“. Trečioje vietoje liko FK „Dinamima“, kuri savo gretose turėjo net 43 įvarčius pelniusį Dariuš Jankovskij.


Tuo metu B divizione pirmą kartą savo istorijoje triumfavo „Prima Line“ komanda, kuri kitais metais nusiteikusi rimtai patriukšmauti A divizione. Antroje vietoje liko SFK „Novovileisk“, užfiksavusį geriausią savo pasiekimą, o į trečią poziciją užkopė lygos naujokai FM Vilniaus „Vytis“, kurie vos tašku atsiliko nuo antrosios vietos, bet savo komandoje turėjo rezultatyviausią B diviziono žaidėją Matą Gudaitį – 36 įvarčiai.

Verta išskirti, kad be trofėjaus „Eagle Team“ ekipa neliko. Ji sugebėjo triumfuoti MFL „Arimex“ taurės turnyre, o MFL „Arimex“ Supertaurę dar prieš prasidedant MFL sezonui į viršų pirmą kartą kėlė praėjusių metų B diviziono laimėtojai FK „Alytis“.

Visi MFL lygos geriausieji ir prizininkai buvo apdovanoti prizais ir trofėjais puikioje apdovanojimų ceremonijoje, taip pažymint jau net dešimtąjį MFL sezoną.

Naktinis. Antrus metus iš eilės rugsėjo pradžioje buvo suorganizuotas ir naktinis 3 prieš 3 mažojo futbolo turnyras, kuris sutraukė nemažai futbolo entuziastų, nepabijojusių smagiai pažaisti futbolą spaudžiant šaltukui.

Laisvalaikio lyga. Lietuvos mažojo futbolo asociacija toliau tęsia projektą – „Laisvalaikio lyga tavo mieste“ ir 2022 metais surengė net 8 mažojo futbolo festivalius. Šimtus dalyvių Vilniuje, Kaune, Domeikavoje, Naujojoje Akmenėje, Telšiuose, Prienuose, Varėnoje ir Kelmėje sutraukę festivaliai suteikė galimybę mažąjį futbolą pažinti iš arčiau – vyko mažojo futbolo rungtynės, įdomios estafetės ir rungtys bei bulitų iššūkis. Festivaliuose gera nuotaika ir energija rūpinosi Juozas Liesis, o dalyvius džiugino „Arimex“ ir kiti organizatorių prizai.


Tačiau svarbu pasidžiaugti ne tik festivaliais, bet ir vis daugiau atsirandančiomis Laisvalaikio lygomis. Leisureleagues.lt platformoje lygos buvo įkurtos Varėnoje, Kaune, Telšiuose, Prienuose, Paberžėje, Naujoje Akmenėje ir Alytuje. Šių miestų ir miestelių lygose varžėsi tiek vaikai, tiek suaugę, tad visi norintys galėjo aktyviai ir svarbiausia reguliariai sportuoti kiekvieną savaitę.


Tikimės, kad 2023 metais lygų bus dar daugiau ir didžiojoje dalyje Lietuvos visi norintys galės žaisti mažąjį futbolą.

Partneriai. Pabaigai norime pasidžiaugti ir tuo, kad 2022 metai į Lietuvos mažojo futbolo asociaciją atvedė naujų partnerių ir rėmėjų.

Generaliniu Lietuvos mažojo futbolo rėmėju tapo riešutų ir džiovintų vaisių tiekėja UAB „Arimex“. Sveiką gyvenimo būdą propaguojanti įmonė prisidėjo prie daugybės šių metų mažojo futbolo renginių, o jų dalyviai mėgavosi sveika „Arimex“ produkcija

Lietuvos mažojo futbolo rinktinės pagrindiniu rėmėju tapo internetinių lažybų įmonė „Betsafe“, padėjusi garsinti Lietuvos vardą tarptautinėje arenoje.

Prie Lietuvos mažojo futbolo rinktinės rezultatų ir Lietuvos vardo garsinimo ženkliai prisidėjo ir dar vienas naujas rėmėjas - langus ir duris iš aliuminio ir uPVC Mažeikiuose gaminanti įmonė UAB „NorDan“.

Negalime pamiršti ir jau ilgamečių Lietuvos mažojo futbolo asociacijos partnerių – Varėnoje esančios kavinės-picerijos „Fortūna“ ir techninio partnerio – UAB „Sports Mode“.

Norime padėkoti visiems šiems partneriams už pagalbą 2022 metais ir linkime jiems puikių 2023 metų.

Taip pat norime atskirai padėkoti Prienų rajono savivaldybei, Akmenės rajono savivaldybei, Jurbarko rajono savivaldybei, Varėnos rajono savivaldybei ir „Sporto rėmimo fondui“, nes be jų taip pat nebūtume galėję turėti tokių 2022 metų, kokius turėjome.

Tariame visiems AČIŪ ir linkime taikių, aktyvių ir sportiškų 2023 metų. Tegul mažasis futbolas visada būna jūsų gyvenime!

Turnyrinė lentelė

Turnyras:
Sezonas
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1FSK Radviliškis (Radviliškis)1413016822+4639
2FK Smūgis (Kaunas)1411217131+4035
3SC-FK Akmenė (Akmenė)148154832+1625
4FC Klaipeda City (Klaipėda)146264342+120
5FK Arsenalas (Kaunas)146174942+719
6FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)145273034-417
7FK Alytus (Alytus)1420122973-446
8FC Hegelmann Minifootball (Kaunas)141013870-623

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras:
Sezonas: 2023
Turas 14

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: 2023
FotoInformacija
Ignas Raštutis Komanda:FK Smūgis (Kaunas)
24 Varžybų:14
Taras Onufrak (išreg.) Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
11 Varžybų:7
Rokas Gedminas Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
10 Varžybų:8
Audrius Brokas Komanda:FK Smūgis (Kaunas)
9 Varžybų:10
Christianas Žilinskas Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
7 Varžybų:7
Klaudijus Bagočius Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
7 Varžybų:11
Laurynas Danielius Komanda:FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)
7 Varžybų:14
Marius Baziulis Komanda:FSK Radviliškis (Radviliškis)
7 Varžybų:14
Artūras Mačys Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
7 Varžybų:14
Lukas Sendžikas Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
6 Varžybų:4

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: 2023
FotoInformacija
Lukas Rimkus Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
0 3
Dmitrij Krupovič Komanda:FK Alytus (Alytus)
1 1
Rokas Krušnauskas * Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
1 1
Vaidotas Juškus Komanda:FC Klaipeda City (Klaipėda)
1 1
Rimvydas Karsokas * Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
1 1
Karolis Gečas Komanda:FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)
0 2
Artūras Mačys Komanda:SC-FK Akmenė (Akmenė)
0 2
Karolis Vasiliauskas Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
0 2
Martynas Jurkūnas Komanda:FK Jurbarko Imsrė (Jurbarkas)
0 2
Vaidotas Norkeliūnas * Komanda:FK Arsenalas (Kaunas)
0 2

Mūsų partneriai:

© Lietuvos mažojo futbolo asociacija