SOCCA

Mūsų partneriai:

2019-11-17

2019 metai Lietuvos mažojo futbolo rinktinei: ką prisiminsime iš Socca pasaulio čempionato?

Nuo 2019 metų Socca pasaulio čempionato pabaigos praėjo lygiai mėnesis. Kretos salos Retimno mieste vykusiose pasaulio pirmenybėse pirmą kartą žaidė ir Lietuvos mažojo futbolo rinktinė, kuri jau pirmu savo bandymu sugebėjo įveikti grupių etapą ir 40 šalių čempionate pasiekė aštuntfinalį, taip patekdama tarp 16 stipriausių valstybių.


Toks Lietuvos mažojo futbolo asociacijos rinktinės pasiekimas buvo labai maloni staigmena, tačiau iš Socca pasaulio pirmenybių parsivežame ne tik puikų rezultatą, patirtį ar smagių prisiminimų, bet ir istoriją!


Siekiant, kad ji išliktų interneto platybėse, pasidalinsime tuo, kas labiausiai įsiminė iš Socca pasaulio čempionate ar ką iš jo galėtume išskirti.


Debiutas. Pirmiausia, reikia prisiminti, kad Lietuvos mažojo futbolo asociacijos rinktinei tai buvo debiutas pasaulio čempionate. Iki šiol pasaulio pirmenybėse Lietuva žaidusi nebuvo. Ji ne kartą dalyvavo Europos čempionate, tačiau paskutinį kartą tai darė dar 2016 metais.


Reikia pabrėžti ir tai, Lietuvai Europos čempionatuose nebuvo pavykę įveikti grupių etapo, todėl debiutiniame pasaulio čempionate Lietuvos mažojo futbolo rinktinei maksimalus tikslas buvo keliamas vienas – pabandyti įveikti grupių etapą. Kaip jau žinome dabar, tą tikslą pasiekti pavyko jau pirmu bandymu.


Komandinė atsmofera. Nors kalbų prieš pasaulio čempionatą apie Lietuvos mažojo futbolo rinktinės sudėtį buvo daug, tačiau dar 2018 metais buvo skelbiama, kad bus siekama išlaikyti Lietuvos mažojo futbolo rinktinės branduolį, su kurio pagalba pirmą kartą istorijoje buvo laimėtas Baltijos mažojo futbolo taurės turnyras.


Tą branduolį išlaikyti pavyko. Net 7 žaidėjai, rungtyniavę Baltijos taurėje, vyko ir į Kretą. Prie jų prisidėjo dar trys futbolininkai ir tas dešimtukas sudarė tikrą komandą. Būnant šalia jos aiškiai matėsi, kokia puiki komandinė dvasia tvyro ore. Visi rinktinės nariai buvo lyg vienas kumštis, o tos pašalinės kalbos tik dar labiau juos motyvavo. Ta motyvacija padėjo ir Lietuvos mažojo futbolo rinktinė puikiai pasirodė pasaulio pirmenybėse.



Sausi vartai. Žengti į Socca pasaulio čempionato aštuntfinalį padėjo puikiai sužaista čempionato pradžia. Per pirmas dvi rungtynes Lietuva abu kartus išlaikė sausu vartus ir už tai dėkoti turėtume Mantui Šumskiui. Šis vartininkas visą pasaulį stebino savo reakcija ir atremtais smūgiais. Jo dėka pavyko Belgiją nugalėti 3:0, o Maroką sutriuškinti 6:0. 


Reikia atsiminti ir tai, kad 2018 metų Baltijos taurės turnyre Lietuva taip pat nepraleido įvarčių, o tada vartus irgi gynė M. Šumskis. Taigi, gaunasi, kad Lietuvos mažojo futbolo rinktinė bendrai turėjo keturių oficialių rungtynių maratoną, kuriame nepraleido įvarčio! Tai skamba neįtikėtinai ir tikrai nėra aišku ar kada Lietuvos mažojo futbolo rinktinė sugebės tai pakartoti.


Lyderis. Socca pasaulio pirmenybėse Lietuvos mažojo futbolo rinktinė turėjo ir aiškų lyderį. Jo rolę užėmė Aivydas Ruškys, kuris tapo rezultatyviausiu rinktinės žaidėju pasaulio čempionate ir pelnė penkis įvarčius. A. Ruškys. A. Ruškys baudė belgus, marokiečius ir kartą nuginklavo Velso vartininką. Tačiau būtent tas įvartis prieš Velsą ir tapo vyšnia ant torto. 


Į Velso vartus A. Ruškys kamuolį pasiuntė jau per pridėtą mačo laiką ir taip padėjo Lietuvai iškovoti pergalę rezultatu 2:1. Galime drąsiai sakyti, kad be to įvarčio Lietuvos šansai patekti į aštuntfinalį būtų ženkliai sumenkę, bet pergalė prieš Velsą iškart garantavo Lietuvai vietą aštuntfinalyje, kadangi ji jau buvo surinkusi 9 taškus ir užsitikrino antrą vietą grupėje.



Raudonos kortelės. Negalime nepastebėti ir to, kad Lietuvos žygiui iki aštuntfinalio pasitarnavo ir raudonos kortelės. Tiesa, jos buvo rodomos ne mums, o varžovams. Tiek mače prieš Belgiją, tiek prieš Maroką ir prieš tą patį Velsą – visais atvejais varžovai gaudavo bent po vieną raudoną kortelę. Tačiau sėkmei to nurašyti nereikia. Nereikia to nurašyti ir teisėjams. Visos raudonos kortelės buvo parodytos pelnytai ir jas varžovai gavo tik dėl to, kad nesusitvarkė su Lietuvos atakomis.


Negalime paneigti, kad tos kortelės smarkiai pasitarnavo Lietuvos naudai ir rezultatams, bet visos jos sekė dėl gero mūsų rinktinės žaidimo.


Įvarčiai. Jau minėjome, kad Retimne vykusiame pasaulio čempionate net 5 įvarčius pelnė A. Ruškys, bet įvarčius mušė ne jis vienas. Iš viso Lietuvos rinktinė pelnė 11 įvarčių, o juos mušė minėtasis A. Ruškys, Valdemar Šaveiko, Dominikas Stankevič, Paulius Sakalis, Ernestas Komarovas. Taigi, penki skirtingi žaidėjai pelnė bent po įvartį, o tai yra pusė komandos.


Įvarčių buvo gražių, buvo ir tokių, kuriuos lydėjo sėkmė, o visus juos galite pamatyti žemiau.



Trenerių štabas. Lietuvos mažojo futbolo rinktinė pirmą kartą savo istorijoje turėjo trenerių štabą iš dvejų žmonių. Legendinį Stanislovą Danisevičių vyriausiojo trenerio kėdėje pakeitė brazilas Armando Tarlazis, o prie jo prisijungė ir fizinio rengimo treneris Giedrius Brazaitis.


Apie pastarąjį per čempionatą buvo kalbėta ne tiek ir daug, bet G. Brazaitis turėjo svarbią rolę. Kiekvieną rytą jis pasiimdavo rinktinės vyrus apšilti raumenis, prabėgti paplūdimiu ir prasitampyti. Prieš rungtynes G. Brazaitis parengdavo apšilimo programą, jog į aikštę lietuvaičiai žengtų pasiruošę.


Tai tikrai davė naudos, o jau su paruoštais vyrais puikiai tvarkėsi Armando. Lietuvoje gyvenantis brazilas trenerio kėdėje atsiskleidė gražiausiomis spalvomis. Jo motyvacinės sąvybės, psichologinės gudrybės ir taktiniai planai veikė puikiai.


Visi rinktinės nariai liko sužavėti Mandinho darbu ir kiekvienas iš jų pripažino, kad Armando atliko nepastebimą, bet labai sunkų ir juodą darbą, be kurio apie aštuntfinalį net negalėtume pasvajoti.


Mandinho išanalizuodavo kiekvieno varžovo silpnąsias vietas ir jas aiškiai parodydavo žaidėjams, kad jie galėtų jomis pasinaudoti. O ką jau kalbėti apie Armando motyvacines kalbas. Drauge su rinktinės kapitonu Valentinu Baranovksij jis prieš kiekvieną mačą užvesdavo vyrus, jog jie ir kalnus galėjo nuversti.


Vieną iš motyvuojančių Mandinho kalbų galite paklausyti žemiau esančiame vaizdo įraše.



Aštuntfinalis. Aštuntfinalis buvo tikslas, kurį pavyko pasiekti. Turbūt mažai kas tuo tikėjo Lietuvoje, bet tai pavyko padaryti. Aštuntfinalyje Lietuvos laukė Anglijos mažojo futbolo rinktinė. Žaisdama prieš ją Lietuva atidavė visas jėgas, buvo motyvuota ir rimtai priešinosi futbolo pirmtakais. Nors anglams ir buvo pralaimėta 0:2, tačiau pavargti dėl pergalės jie tikrai turėjo, o Lietuva savo pasirodymu aštuntfinalyje tikrai gali didžiuotis.



Reitingas. Po savo puikaus debiuto Socca pasaulio čempionate, Lietuvos mažojo futbolo rinktinė pakilo ir mažojo futbolo rinktinių reitinguose. Pasiekusi aštuntfinalį, Lietuva pakilo į 20 vietą reitinge, o tai reiškia, kad būsimame pasaulio čempionate Lietuva bus aukštesniame krepšelyje, nei buvo šių metų čempionate. Burtai Lietuvai buvo sėkmingi, bet ji buvo paskutiniame krepšelyje, tačiau gavus 20 vietos reitingą, kitais metais taip būtų jau neturėtų.




Meilė. Lietuvos mažojo futbolo rinktinė šiais metais išsiskyrė ne tik puikiu debiutu pasaulio čempionate, bet ir meilės švente. Lietuvos mažojo futbolo rinktinės narys Svajūnas Savickas prieš mačą su Velsu pasipiršo savo mylimajai Urtei, o tai sulaukė daugybės dėmesio ne tik Lietuvoje, bet ir iš vietinės žiniasklaidos. Lietuva sukūrė tikrą meilės šventę, kuri bus prisiminta dar daug metų!



Dėmesys ir palaikymas. Dėmesio Lietuvos mažojo futbolo rinktinė sulaukė ne tik dėl Svajūno ir Urtės, bet ir dėl savo žaidimo. Puikiai jautėme, kad geri rezultatai atveda vis daugiau žiūrovų ne tik į stadioną ant Viduržemio jūros kranto, bet ir prie televizorių ekranų. Dėmesys ir palaikymas buvo juntamas ir tuo rinktinės nariai buvo labai pamaloninti. Lietuvos rinktinės rungtynes tiesiogiai rodė Sport1 televizija, o apie sužaistas rungtynes ir pasiekimus nuolatos informavo LNK žinios. 




Sulaukėme daug Jūsų palaikymo žinučių, o taip pat džiaugiamės palaikymu ir stadione, į kurį visada ateidavo ne tik Retimne gyvenanti Akvilė ar su žaidėjais atvykusios šeimos, bet ir tie lietuviai, kurie tuo metu atskrido į Kretą atostogauti!




Patirtis. Tai buvo pirmasis pasaulio čempionatas Lietuvos mažojo futbolo rinktinei. Kaip jau sakėme, debiutas tikrai neprisvilo, o įgauta patirtis padės Lietuvos rinktinei žengti ir kitą žingsnį į priekį. Visi rinktinės nariai buvo be galo laimingi, kad galėjo žaisti taip puikiai suorganizuotame čempionate ir į Lietuvą jie parsivežė tik geriausius įspūdžius. 


Kitame pasaulio čempionate jau turėtų būti lengviau. Dabar žinome, kaip viskas vyksta ir koks čia lygis, ko galime tikėtis ir kokias klaidas darėme. Visi šie dalykai susiveda į labai naudingą patirtį ir ji tikrai pravers ateityje!



Lietuvos mažojo futbolo rinktinė sudėtis Socca Pasaulio čempionatui:


Vartininkas: Mantas Šumskis (Nr. 1)


Gynėjai: Dmitrij Krupovič (Nr. 6), Edvinas Dubavičius (Nr. 3), Svajūnas Savickas (Nr. 5), Ernestas Komarovas (Nr. 9). 


Saugai: Dominikas Stankevič (Nr. 7), Paulius Sakalis (Nr. 10), Valentin Baranovskij (kapitonas) (Nr. 11).


Puolėjai: Valdemar Šaveiko (Nr. 4), Aivydas Ruškys (Nr. 8).



Turnyrinė lentelė

Turnyras:
Sezonas
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1Peru00000000
2Rumunija00000000
3Lietuva00000000
4Mauricijus00000000

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras:
Sezonas: 2023
Turas 1
DataŠeimininkaiRSvečiai

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: 2023
FotoInformacija

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras:
Sezonas: 2023
FotoInformacija

Mūsų partneriai:

© Lietuvos mažojo futbolo asociacija